Ulkonäköpaineet nuorilla aikuisilla

Ilta-sanomat teki touko-kesäkuun 2019 aikana kyselyn, jossa selvitettiin alle ja yli 35-vuotiaiden suomalaisten ulkonäköön liittyviä asioita. Peräti 96 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista kertoi kokevansa paineita ulkonäköön liittyen. Vain neljä vastaajaa sadasta vastasi, ettei murehdi ulkonäköönsä liittyviä seikkoja lainkaan. Päivittäin ulkonäköään kertoo murehtivansa 40 prosenttia naisista, miehillä vastaava luku oli 21 prosenttia.

Erityisen huolestuttavaa kyselyn tuloksissa oli se, että alle 20-vuotiaista vastaajista melkein puolet sanoi murehtivansa ulkonäköään päivittäin. Ainoastaan prosentti alle 20-vuotiaista naisista ei kokenut paineita ulkonäkönsä suhteen.

Sosiaalinen media vai trendit syypäänä?

Mikä saa nämä nuoret naiset niin ulkonäkökeskeisiksi nykypäivänä, että sen vuoksi murehditaan ja stressataan päivittäin? Nuoret kauniit ihmiset, joilla on elämä edessä ja kaikki mahdollisuudet avoinna, miettivät päivittäin omaa ulkonäköään ja kuinka sitä voisi kohentaa. Syömisestä on vaikea nauttia, kun huono omatunto kolkuttaa herkkuhetken jälkeen, ja liikunnasta ilo tulee vain, koska se pitää kilot kurissa.

Varmasti keskeisimpiä tekijöitä nuorten korostuneisiin ulkonäköön liittyviin paineisiin on nykypäivän sosiaalinen media. Siellä nähtävät kuvat, joita on muokattu ja paranneltu kuvankäsittelyn avulla, eivät ole varmastikaan pienin syy miksi nuoret kuvittelevat, että heidänkin tulee näyttää samalta. Kuva on kuitenkin vain pieni pysäytetty hetki, jonka voi sopivalla asettelulla, valaistuksella ja kuvanmuokkauksella saada hyvin erinäköiseksi, kuin mitä sen alkuperäinen kohde on.

Kehonmuokkauksen keinot ovat maailmalla – ja myös meillä Suomessa – trendi, joka on toisaalta koko ajan nähtävissä, ja toisaalta niin kaukana tavallisten ihmisten elämästä. Yksityiskohta toisensa jälkeen voidaan kehoa muokata, ja lopputuloksen onnistumisesta voi olla usein montaa eri mieltä.

Trendit ovat yleensä kertaustyylejä, jotka toistuvat vuosikymmenestä toiseen muutaman vuosikymmenen välein. Nyt voidaankin sanoa että eletään pitkälti 60-luvun kertaustyyliä, jolloin muotia olivat muhkeat ripset, paksut ja voimakkaasti ehostetut huulet, isot hiukset ja kireät minimalistiset vaatteet. Ulkonäön merkitys ja paineet sopia muottiin olivat tuolloinkin hyvin korkealla.

Innolla odotammekin siirtymistä seuraavaan, huomattavasti luonnollisempaan kertaustyyliin, eli 70-luvun iloiseen hippimeininkiin. Silloinen luonnonmukaisuus ja maanläheisyys vaikuttavat melko houkuttelevilta tämän päivän irtoripsi- ja tekokynsivillityksen jälkeen.