Shoppailu sopivasti tekee hyvää

Shoppailussa suurin mielihyvä tulee hetkeä ennen kuin ostoksen kanssa menee kassalle. Mielenkiintoista, eikö? Perinteisessä liikkeessä tämä hetki on hieman pidempi, nettiostoksilla vain lyhyt ohikiitävä hetki. Kuitenkin se on tilanne, josta kannattaa hieman nauttia – pysähtyä, ja ottaa kaikki irti, miettiä hetki että se on nyt tässä.

Shoppailu ei välttämättä ole ostamista

Shoppailulla tarkoitetaan ostamista, mutta ei kuitenkaan välttämättömien hankintojen tekemistä. Se on ajankulua, tavaroista nautiskelua, hypistelyä ja suunnittelua, eikä se suinkaan tarkoita sitä että kaikkea turhaa tulisi hankkia omistukseensa. Hankintoja, joita sitten voi shoppailla, voi suunnitella pitkään ja harkiten.

Esimerkiksi haaveena voisi olla hankkia lasikuistille kuusi paria kahvikuppeja, kaikki erilaisia vanhoja kauniita ruusukuppeja. Niitä olisi tarkoitus shoppailla kirpputoreilta ihan pikkurahalla. Tällaiseen suunnitelmalliseen pitkitettyyn shoppailuun saa helposti kulumaan aikaa vaikkapa kuukausia, jotta täydellinen setti saadaan kasaan. Toinen tapa pitkittää shoppailusta saatavaa nautintoa on suunnitella hieman arvokkaampi hankinta, katsoa se valmiiksi, ja sitten säästää siihen tarvittava summa pikkuhiljaa. Kun ostoksen lopulta saa tehtyä, voi siitä saatava mielihyvä olla suurempi.

Shoppailu on sosiaalista

Shoppailu tekee tutkitusti hyvää. Kun mennään ystävän tai kumppanin kanssa shoppailemaan, on siinä mukana paljon muutakin kuin vain ostoksien teko. Jos mieli on maassa tai olo tylsistynyt, voi impulsiivinen shoppailemaan lähteminen piristää. Ja jälleen on hyvä muistaa, että shoppailu voi olla myös pelkästään katselemista ja hankintojen suunnittelua, aina ei tarvitse fyysisesti ostaa mitään.

Olemme hyvin erilaisia shoppailijoita. Toiset ovat impulsiivisia, ja tekevät paljon heräteostoksia. Toiset puolestaan harkitsevat hankintojen tekemistä pitkään, eivätkä osta mitään hetken mielijohteesta. Molemmissa on puolensa, mutta etenkin impulsiivisten shoppailijoiden on hyvä muistaa pitää maltti ostoksissaan, etenkin jos kukkaron nyörit ovat tiukoilla.

Shoppailu voi olla myös ongelmallista. Esimerkiksi nuorilla se voi olla yhteydessä huonoon itsetuntoon. Sitä sitten pyritään kohottamaan hankkimalla asioita, joiden avulla yritetään olla jotain ihannekuvaa vastaava. Ongelma tästä tulee silloin, kun siihen ei oikeasti olisi varaa, tai jos se herättää lähipiirissä pahennusta. Tärkeintä shoppailussa on nimittäin se, että siinä voi tehdä itse päätöksen siitä, mitä shoppailee. Puhutaan hallinnan kokemuksesta.