Kuinka voisin olla helpommin lähestyttävä?

Ystävät ovat tärkeä voimavara jokaiselle. Yksinäisyys on kuitenkin monelle todellisuutta. Saatamme usein vaikuttaa tahtomattamme vaikeasti lähestyttäviltä, vaikka emme haluaisikaan antaa sellaista viestiä kanssaihmisillemme. Omaan kehonkieleen voi yrittää vaikuttaa, kiinnittämällä itse huomiota muutamiin seikkoihin. Ainakin näitä keinoja kannattaa kokeilla, ja parhaassa tapauksessa voi yllättyä positiivisesti.

Hymyilyn voima

Katsekontaktin ottaminen ja hymyily ovat ensimmäisiä keinoja, kun haluaa antaa itsestään avoimen ja helposti lähestyttävän vaikutelman. Jos kasvoilla on hapan ja välttelevä ilme, viestii se heti muille siitä, että henkilö haluaa olla rauhassa ja omissa oloissaan. Tuskin kovin monelle tulee mieleen lähestyä tällaisen ilmeen omaavaa henkilöä. Ottamalla katsekontaktin muihin, ja jakamalla pienen hymyn on mielikuva heti toinen. Tällaiselle ihmiselle on helppo antaa pieni tervehdys, ja vaihtaa muutama sananen. Niistä saattaa helposti viritä enemmänkin keskustelua, ja kaikki on siitä eteenpäin mahdollista.

Kehonkieli

Käsien pitäminen puuskassa tai taskuissa antaa usein vaikeasti lähestyttävän mielikuvan henkilöstä. Seisomalla ryhdikkäästi, mutta rennosti, on vastapuolen helpompi lähestyä. Jos henkilö peittelee kasvojaan esimerkiksi kännykällä tai hupulla, on se selvä merkki vältellä kontaktia muihin. Tällöin henkilö antaa viestin – usein tahtomattaan – että haluaa olla rauhassa. Pyri olemaan luonnollinen ja avoin, äläkä suotta jännitä.

Kiinnostuksen osoitus

Kun kanssaihmiset kertovat asioitaan, kannattaa osoittaa aidosti kiinnostusta. Me ihmiset pidämme siitä, että meistä ja meidän asioistamme ollaan kiinnostuneita. Jakamalla asioita puolin ja toisin vaikkapa työpaikan kahvipöydässä, voi syntyä myös ystävyyssuhteita. Pikku hiljaa tarinat muuttuvat henkilökohtaisemmiksi, ja huomaamme, että ystävyys alkaa orastaa. Myös luottamus on tällöin tärkeää, eikä kuultua pidä kertoa eteenpäin.

Kuuntelun taito on tärkeää, vain omista asioistaan puhuva ei jaksa usein kiinnostaa muita kovin kauaa. Tähän onkin hyvä neuvo sellainen, että kysyy aina kolme kysymystä ennen kuin alkaa kertoa omaa asiaansa – pieniä tarkentavia kysymyksiä, joilla osoittaa keskittyneensä keskustelukumppanin kertomaan ja näyttää olevansa hänen aiheestaan kiinnostunut.

Ympäristön vaihdos voi auttaa

Uudessa ja erilaisessa ympäristössä ihmisen käytöskin usein muuttuu. Reissussa meistä voi tulla hiukan rohkeampia ja aavistuksen sosiaalisempia. Suomalainen rohkaistuu kohdatessaan toisen suomalaisen ulkomailla. Kannattaa tehdä uusia asioita, tutustua uusiin paikkoihin ja jutella rohkeasti aivan tuntemattomienkin henkilöiden kanssa.